Головна » Новини та публікації » Вінниччина: до обласної ради кандидатів у депутати ведуть 10 політичних партій, до міської – 17

У Вінниці депутатами міської ради хочуть стати представники 17 партій, депутатами Вінницької обласної ради – представники 10 політичних сил. Хто ж змагається за депутатські мандати? Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перші п’ятірки списків кандидатів у депутати до міської та обласної рад.

Вінницька міська рада

Вінницька міська ТВК оприлюднила постанови про реєстрацію кандидатів у депутати. Тож згідно з цими постановами до міської ради балотуються кандидати від таких політичних партій: «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Адвокат», «Воля», «Голос», «За майбутнє», «Народний Рух України», «Наш Край», «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Вінничан», «Рух справедливості», «Партія Шарія», «Радикальна партія Олега Ляшка», ВО «Свобода», «Сила і Честь».

Загальний склад Вінницької міської ради – 54 депутати. Лише 4 політичні партії подали списки з такою кількістю кандидатів – «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана» та «Опозиційна платформа – За життя».

«Українська стратегія Гройсмана» - 54 кандидати. До першої п’ятірки увійшли Вінницький міський голова Сергій Моргунов, секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, генеральний директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницька промислова компанія» Алла Власюк, виконувачка обов’язків директора Комунального закладу «Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» Світлана Ярова та комерційний директор Вінницької приватної гімназії «Дельфін» Андрій Піжевський.

«Європейська солідарність» - 54 кандидати. До першої п’ятірки увійшли лікар-уролог ТОВ «Інномедцентр ендохірургії» Валерій Камінський, фізична особа-підприємець Олена Верлан-Кульшенко (у 2019 році балотувалася від цієї ж партії до Верховної Ради у виборчому окрузі №12 – частина міста Вінниця), Директор приватного підприємтва «АН «ОЛІМП» В’ячеслав Заремба, фізичні особи-підприємці Юлія Понайотова і Олена Гаврилова.

«Партія Вінничан» - 42 кандидати. До першої п’ятірки входить український музикант та лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк, адвокат Роман Корченюк, фізична особа-підприємець Анна Філонова, викладачка терапевтичних дисциплін Вінницького медичного коледжу ім. академіка Д.К. Заболотного Олена Бесараба, фізична особа-підприємець Олексій Грищук.

Партія «Сила і Честь» - 34 кандидати. Перша п’ятірка: генеральний директор ТОВ «ТОВМЕД» Віген Товмасян, завідувач кафедри фізики Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Володимир Заболотний, провідний інженер Комунального підприємства Вінницької міської ради Володимир Семчук, лікарка-алерголог Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Ольга Чирка, доцентка кафедри права Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Наталія Костюк.

Партія «Адвокат» - 31 кандидат. Перша п’ятірка кандидатів: адвокат Олександр Білошкурський (балотувався у 2019 році до Верховної Ради як самовисуванець), директор ТОВ «Амстердам» Сергій Яковенко, фізична особа-підприємець Юлія Сідлецька та тимчасово не працюючі Юлія Маковій і Валентин Місевич.

Партія «Рух Справедливості» зареєструвала 31 кандидата. У першій п’ятірці – заступниця директора з управлінням персоналом та соціальної політики – начальник управління соціальної політики АТ «Укрзалізниця» Ольга Безпалько, бухгалтерка ТОВ «Летішопс Україна» Марія Лісецька, безробітній Андрій Висоцький, лікарка-офтальмолог ТОВ «Оптимал-М» Катерина Радьога, юрист-консультант 1 категорії Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва Тимур Мустафаєв.

«Радикальна Партія Олега Ляшка» – 36 кандидатів. Перша п’ятірка: адвокат Олександр Зубик, заступниця директора з поліклінічної роботи КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня і. академіка О.І. Ющенка Вінницької обласної ради» Аліна Кобець, директор КНП «Авторемонтна база закладів охорони здоров'я Вінницької обласної ради» Вадим Вічковський, пенсіонер МВС Олександр Калачик, директорка ТОВ фірми «АЯГіК» Альона Барчишена.

ВО «Батьківщина» - 43 кандидати. Перша п’ятірка: генеральний директор приватного підприємства «Океан-1» Микола Тихонюк, комерційна директорка ТОВ «Охоронна Агенція «Протект» Тетяна Мейдич, комерційний директор ТВ ТОВ «Південний Буг» Юрій Коробкін, уповноважений з питань відповідності АТ «Українська залізниця» Юрій Іорданов, фізична особа-підприємець Вікторія Тихонюк.

«Слуга народу» - 54 кандидати. У першій п’ятірці - голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, актор Олександр Теренчук, директор філії Державне підприємство «ЦЕНТР ДЗК» Дмитро Сидоренко, доцентка кафедри маркетингу та реклами Вінницького торговельно-економічного інститут КНТЕУ Юлія Головчук, асистентка кафедри променевої діагностики та променевої терапії з курсом онкології Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Маргарита Юрчак.

Партія «Воля» - 46 кандидатів. У першій п’ятірці - менеджер ВГ «Віктор» Сергій Сергієнко, викладач юридичних дисциплін Донецького національного університету ім. Василя Стуса Микола Удод, директор ТОВ «Подільська Січ» Володимир Воловодюк, директорка Хімчистки «Сніжинка» Майя Гавришко, тимчасово не працююча Олеся Накельська.

Партія «Голос» - 33 кандидати. До першої п’ятірки увійшли фізична особа-підприємець Василь Нікіторович, віцепрезидент ГО «Мистецьке об’єднання «Плай» Богдан Куценко, доцентка кафедри Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Марія Овчарук, директор приватного підприємства «Мрочко Я.Я.» Ярослав Мрочко, голова ГО «Студентська Академія Волонтеріату» Марина Януш.

«Партія Шарія» - 34 кандидати. Перша п’ятірка: вчитель початкових класів КЗ НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів школи-гімназії 2, Вінницької міської ради Світлана Магденко, президент Вінницької обласної організації Всеукраїнської Кікбоксерської асоціації «WKA» В’ячеслав Отеранський, фізична особа-підприємець Олександр Пшебельський, тимчасово не працюючий Енріке Мігель Антоніо Мовчан-Яблонський, тимчасово не працюючий Олександр Пастухова.

ВО «Свобода» - 32 кандидати. В першій п’ятірці – директор ТОВ ВКФ «КОЗАК+» Олексій Фурман, директор ТОВ «РБТРЕЙДИНГ» Володимир Базелюк, заступник директора КМП «Вінницький обласний спецдиспансер» Андрій Вигонюк, завідуюча поліклінікою Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні Людмила Кондратюк, вчителька ЗОШ №22 Лариса Міхієнко.

«Опозиційна платформа – За життя» - 54 кандидати. У першій п’ятірці – фізична особа-підприємець Олег Алекса, директор Департаменту міжрегіонального розвитку ПАТ «Концерн Галнафтогаз» Олександр Ревунов, виконавчий директор Федерації боксу України Донатас Піскун, керівниця Секретаріату у Вінницькій регіональній організації Політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Людмила Барабаш, директорка Вінницького коледжу будівництва і архітектури Київського національного університету будівництва і архітектури Наталя Бондарчук.

Партія «Народний рух України» – 33 кандидати в списку. До першої п’ятірки увійшли - доцентка кафедри ЕСС Вінницького національного технічного університету Бевз Світлана (балотувалася у 2019 р. до Верховної ради України по виборчому округу №11 шляхом самовисування), заступник головного лікаря Вінницької центральної районної клінічної лікарні Валерій Щербань Валерій, адвокат Валерій Палій, директор Приватного підприємства «Укрвінінтур» Ольга Гандурська, агроном-аналітик Товариства з обмеженою відповідальністю «Котекна Україна Лімітед» Олександр Барвінченко.

Партія «За майбутнє» - 38 кандидатів. У першій п’ятірці – народний депутат України Петро Юрчишин (виборчий округ №13, самовисування), фізична особа-підприємець Тетяна Халуп’як, доцент Вінницького національного аграрного університету Володимир Тодосійчук, тимчасово не працюючий Павло Ткачук, тимчасово не працююча Аліна Браїловська.

Партія «Наш край» - 32 кандидати. У першій п’ятірці – генеральний директор ТОВ «ТПФ «АВСЦитрус» Василь Откидач, майстер ПАТ «УкрНафта» Микола Бойко, фізична особа-підприємець Валерій Коваль, фізична особа-підприємець Анна Мельникова, керівниця відділу персоналу Вінницької філії ТОВ «Фуджікура Аутомотів Україна Львів» Вікторія Торохтій.

Вінницька обласна рада

У депутати Вінницької обласної ради балотуються представники 10 політичних партій. Вінницька обласна територіальна виборча комісія опублікувала списки кандидатів у депутати Вінницької обласної ради, які братимуть участь у місцевих виборах 25 жовтня.

Обласна ТВК зареєструвала списки кандидатів у депутати до Вінницької облради від таких політичних партій: «За майбутнє» – 63 кандидати, «Сила і Честь» – 53 кандидати, «Українська стратегія Гройсмана» – 84 кандидати, «Партія Вінничан» – 66 кандидатів, «Слуга народу» – 84 кандидати, «Радикальна партія Олега Ляшка» – 60 кандидатів, ВО «Батьківщина» – 79 кандидатів, «Опозиційна платформа – За життя» – 51 кандидат, «Наш край» – 58 кандидатів, «Європейська солідарність» – 83 кандидати

Загалом у Вінницькій обласній раді 84 депутати. Лише дві політичні партії подали списки з такою ж кількістю кандидатів – «Українська стратегія Гройсмана» та «Слуга Народу».

До першої п’ятірки кандидатів у депутати обласної ради від осередку партії «Українська стратегія Гройсмана» увійшли Галина Якубович, Валерій Коровій, Владислав Скальський, В’ячеслав Соколовий, Тетяна Побережна.

До першої п’ятірки партії «Слуга Народу» увійшли Володимир Мазуренко, Наталя Заболотна, Тетяна Каменщук, Володимир Костюк, Євгеній Шаповалов.

До першої п’ятірки партії «Європейська солідарність» увійшли Андрій Гижко, Іван Спориш, Іван Мельничук, Олена Верлан-Кульшенко, Валентина Вельган.

У першій п’ятірці партії ВО «Батьківщина» - Олег Мейдич, Людмила Щербаківська, Анатолій Ткач, Сергій Олійник, Наталя Сандул.

У першій п’ятірці «Партії Вінничан» - Микола Філонов, Віктор Бронюк, Оксана Рижавська, Микола Майданюк, Олена Бессараба.

У першій п’ятірці партії «За Майбутнє» - Петро Юрчишин, Олександра Гуменчук, Ірек Гатауллін, Галина Ярова, Сергій Гуцол.

До першої п’ятірки Радикальної партії Олега Ляшка увійшли Тарас Кобець, Михайло Кременюк, Олександр Штанько, Зоряна Качур, Лариса Кушко.

До першої п’ятірки партії «Наш край» увійшли Валентин Телегузов, Віктор Мельников, Руслан Куліш, Оксана Кордон, Оксана Мельничук.

До першої п’ятірки партії «Сила і честь» увійшли Віген Товмасян, Павло Каленич, Олександр Суворов, Ольга Сауляк, Наталія Мисліцька.

У першій п’ятірці партії «Опозиційна платформа - За життя» - Ігор Кісільов, Вадим Костюк, Сергій Ткачук, Вікторія Літвінчук, Наталія Волкова.

Як раніше повідомляла ОПОРА, у Вінницькій області відбулася низка відмов у реєстрації партійних списків та окремих кандидатів. Причини відмов різні – через неповідомлення про конференції, недотримання гендерних квот, приналежність до інших партій.

Також ОПОРА повідомляла, що Вінницька міська територіальна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів для участі у місцевих виборах, кандидатами на посаду Вінницького міського голови стали 7 висуванців осередків політичних партій та 6 самовисуванців.

Відповідно до частини 1 статті 260 Виборчого кодексу України шляхом віднімання кількості мандатів, розподілених у територіальних виборчих округах, від загальної кількості депутатських мандатів, що дорівнює кількісному складу Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, встановлюється кількість мандатів, які підлягають розподілу в єдиному багатомандатному окрузі. Місцева організація політичної партії, партія, яка отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів на відповідних місцевих виборах, гарантовано отримує один депутатський мандат, який розподіляється в порядку черговості відповідно до затвердженого партією єдиного виборчого списку.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області
тел.: +380636286785

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області
тел.: +38 0977052366

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.