Головна » Новини та публікації » Податкова буде контролювати, чи не платять агітаторам «у конвертах»

Податкова буде контролювати, чи не платять агітаторам «у конвертах»

Державна податкова служба закликає партії належним чином оформити трудові стосунки з тимчасовими працівниками – агітаторами та персоналом виборчих штабів.

Про це повідомляє прес-служба ДПС України.

"Згідно оперативних даних, у діяльності політичних організацій під час виборчої кампанії є розповсюдженою практика наймання робітників без офіційного працевлаштування та виплата заробітної плати "в конвертах", що є порушенням податкового та трудового законодавства", - зазначає Податкова.

"Крім того, це підвищує небезпеку того, що працівники можуть залишитися без обіцяних грошей по завершенню виборів", - наголошує відомство.

Тому ДПСУ рекомендує всім потенційним або діючим агітаторам, координаторам, спостерігачам, іншим фахівцям "вимагати від осередків політичних партій та штабів кандидатів у народні депутати підписання цивільно-правового договору чи трудової угоди".

Такий документ, наголошує Податкова, має гарантувати працівникам їхні права, в тому числі на повну своєчасну оплати праці та інші передбачені законом преференції.

"Зі свого боку, податкова служба має намір в межах своєї роботи з детінізації ринку праці контролювати дотримання податкового законодавства у структурах, що займаються організацією та проведенням передвиборчої кампанії", - заявляє ДПС.

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.