Головна » Новини та публікації » ОПОРА презентувала у Вінниці сайт про роботу парламентарів

ОПОРА презентувала у Вінниці сайт про роботу парламентарів

Сьогодні у Вінниці Громадянська мережа ОПОРА презентувала сайт rada.oporaua.org, який допоможе громадянам більше знати про діяльність парламенту, а журналістам спростить роботу під час підготовки матеріалів.

«Коли ми працюємо з парламентом, то виникає дуже багато проблем з тим, щоб знаходити і отримувати інформацію про діяльність народних обранців, тому що офіційні сайти Верховної Ради незручні в користуванні, на них дуже часто немає потрібної інформації. Саме для того, щоб виправити цю проблему, ми створили такий сайт, з допомогою якого можна слідкувати за роботою парламенту», - зазначає експерт Громадянської мережі ОПОРА Роман Мартин.

Саме через створений ОПОРОЮ інформаційний портал оприлюднюватимуться матеріали в форматі відкритих даних, що досі не доступно на офіційному сайті Верховної Ради України. А тому кожен зможе отримувати зведену аналітичну інформацію, яка поновлюється в режимі живого часу, а не статичні таблиці чи вордівські документи.

«Ми також сподіваємось, що сумлінні народні депутати будуть зацікавлені в нашій роботі, а не ігноруватимуть, чи критикуватимуть її. Практика відкритих даних дозволяє системно оцінювати роботу парламентарів», – каже Роман Мартин.

Є на сайті така річ, як особистий кабінет депутата. Це інформація, яку можна сьогодні отримати про депутатів ВР, зібрану в цій вкладці. Перевагою, відмінною від офіційного сайту ВР, є те, що тут не просто список депутатів, а й фото депутата, що допоможе знайти, якщо ви знаєте нардепа в обличчя, але не знаєте прізвища.

Крім того, є інформація скільки кожен депутат підтримав законопроектів і скільки відхилив.

Так, зокрема, що стосується 7 народних депутатів України, обраних в одномандатних округах Вінницької області, лише депутат Микола Джига голосував за усі євроінтеграційні законопроекти. Григорій Калетнік підтримав 11 законопроектів та за 1 не голосував. Григорій Заболотний підтримав 9, за 1 не голосував та 1 раз утримався. Микола Катеринчук голосував за 8 ініціатив. Віктор Жеребнюк та Оксана Калетник підтримали по 6 законопроектів, не голосували за 6 і 3 відповідно. Крім того, Оксана Калетник голосувала проти 2 проектів законів. Петро Порошенко підтримав лише 2 законопроекти та не голосував за 5.

Низка народних депутатів України, обраних в регіоні, були відсутні на деяких засіданнях парламенту під час розгляду євроінтеграційних законопроектів: Петро Порошенко – 5 разів, Микола Катеринчук – 4, Оксана Калетник та Григорій Заболотний – по 1.

Таким чином, депутати-мажоритарники Вінниччини не продемонстрували політичної одностайності під час голосування за євроінтеграційні законопроекти. Окрім того, ці депутати не проявляли достатньої публічної активності під час розгляду законопроектів (виступу на пленарних засіданнях, внесення пропозицій та поправок до законопроектів тощо).

Також ОПОРА слідкуватиме за публікаціями народних депутатів у соціальній мережі Twitter, які можна переглянути на сайті.