Головна » Новини та публікації » На Вінниччині міська ТВК відмовила чинному міському голові в реєстрації кандидатом на цю ж посаду

Козятинська міська територіальна виборча комісія відмовила чинному міському голові Олександру Пузирю у реєстрації кандидатом на цю ж посаду та кандидатом у депутати Козятинської міської ради. Комісія мотивувала це тим, що до неї надійшов лист про членство Олександра Пузира в іншій партії, а не в тій, від якої він має намір балотуватися. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

26 вересня Козятинська міська ТВК Хмільницького району Вінницької області винесла постанову про розгляд документів щодо реєстрації кандидата на посаду міського голови та кандидата у депутати Козятинскої міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року від чинного міського голови міста Козятин Олександра Пузира, якою відмовила йому в реєстрації.

Підставою для відмови ТВК зазначила ч. 2 ст. 217 Виборчого кодексу України, де вказано, що організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

В описовій частині постанови ТВК зазначено: «Розглянувши подані документи на підставі виявлених обставин, які позбавляють особу, висунуту на посаду міського голови бути обраним та керуючись ч. 2  ст. 217, ст. 230 Виборчого кодексу України Козятинська міська територіальна виборча комісія постановляє: відмовити в реєстрації Пузиря О.Д. кандидатом на посаду Козятинського міського голови».

У коментарі ОПОРІ голова Козятинської міської територіальної виборчої комісії Наталія Заєць від політичної партії ВО «Батьківщина» зазначила, зокрема, що, ухвалюючи відповідне рішення, комісія керувалася статтею 217 Виборчого кодексу України.

«25 вересня на ім’я Козятинської міської територіальної виборчої комісії надійшли листи від Вінницької обласної партії «Батьківщина», де зазначено, що Пузир Олександр Дмитрович та ще 6 осіб (перелік є) є на даний момент членами партії «Батьківщина». Стаття 217 частина 2 говорить, що має бути членом тієї партії, яка його висуває, а він в даний момент іде від політичної партії «Слуга народу». Або ж він мав би бути безпартійним… Ми не шукали спеціально, чи є Олександр Дмитрович Пузир членом політичної партії, проте нам прийшли листи з мокрою печаткою, які ми зобов’язані розглянути», - прокоментувала голова ТВК.

Олександр Пузир на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook зазначив: «…Коли моя дружина Ірина – представник у ТВК показала копію моєї заяви на вихід з Батьківщини «Більшість членів комісії!!!» вирішили, що це не доказ і вирішили відкласти розгляд реєстрації до УВАГА! надання доказів та їх вивчення».

В обласному осередку політичної партії «Слуга народу» спостерігачу ОПОРИ повідомили, що рішення Козятинської територіальної виборчої комісії щодо відмови в реєстрації кандидатом на посаду міського голови Олександру Пузирю оскаржуватиметься в суді.

У свою чергу народна депутатка України, голова Вінницького обласного осередку політичної партії «Слуга народу» Ірина Борзова на сторінці у соціальній мережі Facebook написала: «Вінницька Обласна організація політичної партії «Слуга Народу» звернулась за захистом законних інтересів до Вінницького окружного адміністративного суду. Подали позов до Козятинської міської територіальної виборчої комісії щодо оскарження рішення про відмову в реєстрації кандидатом на посаду Козятинського міського голови та кандидатом в депутати відповідної ради Олександра Пузиря».

Відповідно до п.1-1, 6  ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі:  порушення порядку висування окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, встановленого статтями 216-221 цього Кодексу, в тому числі щодо заборони одночасного висування; виявлення інших обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, права бути обраною депутатом.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області

тел.: +380636286785

email: v.nataliia@gmail.com

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області

тел.: +38 0977052366

email: halyna.seheda@gmail.com

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)