Головна » Новини та публікації » На Вінниччині кандидати агітують виборців обстеженням на мамографі

На Вінниччині кандидати агітують виборців обстеженням на мамографі

У Вінницькій області кандидати на посади сільських та міських голів активізували агітаційну роботу. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують у деяких випадках порушення законодавства, яке можна розцінювати як непрямий підкуп виборців.

У газеті «Прибузькі новини» №49 від 2 грудня 2016 року було розміщено інформацію про запрошення жінок Немирівської громади відвідати пересувний мамограф «Незабутня квітка». «Обстеження відбудеться 8, 9,15, 16 грудня у м.Немирів. Кошти на функціонування пересувного мамо графа виділили меценати і обласна влада. Щиро Ваш, кандидат на міського голову від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Зазуляк Михайло», йдеться в оголошенні. Варто зазначити, що газета «Прибузькі новини» є комунальним виданням, оскільки її засновником вказано Немирівську районну державну адміністрацію.

Vynnychchyna Prybuzki novyny ogoloshennya pro mamograf

Також на регіональному Інтернет-ресурсі PressPointза 3 грудня 2016 року було розміщено інформацію про успішне проведення діагностики на мамографі мешканок сіл Сокиринці та Хижинці. Цього разу в повідомленні як ініціатор події фігурувала кандидатка на посаду сільського голови Хижинецької об’єднаної громади (Вінницький район) Людмила Мазуренко, яка є кандидатом-самовисуванцем.

Vynnychchyna Presspoint ogoloshennya pro mamograf

Варто зауважити, що кошти на мамограф «Незабутня Квітка» у жовтні 2015 під час концерту пам’яті американської співачки українського походження Квітки Цісик зібрали вінничани (було зібрано 50 тисяч гривень). Ще 3 900 млн гривень для придбання мамографу виділила обласна влада.

Зауважимо, що у ч. 4 ст.60 ЗУ «Про місцеві вибори» йдеться: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг». Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вважають, що таким чином дії та інформацію від кандидатів Людмила Мазуренко та Михайло Зазуляк можна розцінювати як непрямий підкуп виборців.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Вінниччини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесузвертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Наталія Величко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області
тел. +38063 628 67 85

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.