Головна » Новини та публікації » На Вінниччині білборд «Європейської Солідарності» зіпсували фарбою

На Вінниччині білборд «Європейської Солідарності» зіпсували фарбою

29 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджений білборд політичної партії «Європейська Солідарність». Білборд не містить передбачених законом вихідних даних.

Так, при в’їзді в смт Томашпіль (виборчий округ №15, центр – місто Шаргород) білборд із написом «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська солідарність» та фото Ірини Геращенко заляпали, ймовірно, зеленою фарбою.

«Такі випадки свідчать про порушення принципу вільної та конкурентної боротьби, яка є запорукою чесних виборів. Якщо представники політичної партії «Європейська солідарність» звернуться до правоохоронних органів, то цей факт можна трактувати як пошкодження агітаційних матеріалів партії, що могло би мати ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна).  Також такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 173 Кодексу України по адміністративні правопорушення або ст. 296 Кримінального кодексу України)», - зазначила Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області.

На даний момент ОПОРІ не відомо, чи представники «Європейської Солідарності» звернулися в поліцію щодо цього факту.

Зазначимо, що білборд не містить вихідних даних, що є ознакою порушення чинного виборчого законодавства.

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

тел.: +380636286785

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області
тел.: +38 0977052366

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)