Головна » Новини та публікації » Додаткові бали для переможців олімпіад та призерів МАН

Додаткові бали для переможців олімпіад та призерів МАН

Серед вступників, що мають право на нарахування додаткових балів при вступі до ВНЗ є особи, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних дисциплін - призери III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (які проводилися у поточному році). Таким вступникам зараховується додатковий бал у розмірі:

50 балів - для осіб, які нагороджені дипломами I ступеня;

40 балів - для осіб, які нагороджені дипломами II ступеня;

30 балів - для осіб, які нагороджені дипломами III ступеня.

Проте, зарахування таких балів можливе за умови відповідності секції, по якій вступник брав участь у конкурсі-захисті, напряму підготовки (спеціальності), на який подається заява. Тому вступникам, які мають дипломи переможців варто детально ознайомлюватися з Правилами прийому до вишу, де має бути визначена така відповідність.

Для підтвердження відповідного факту, абітурієнту варто пред’явити оригінал диплома переможця. Приймальна комісія, в свою чергу, має перевірити наявність прізвища особи у наказі МОН № 727 від 10.06.2013 «Про підсумки проведення III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2013 році».

Крім того, право на нарахування додаткових балів до загального конкурсного бала мають також особи, що вступають на основі повної загальної середньої освіти та є призерами IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів. Таким особам додатковий бал зараховується за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами, у тому числі (згідно Умов прийому до ВНЗ у 2013 році):

- інформатика - при вступі на напрями: «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія»;

- інформаційні технології - при вступі на напрями: «прикладна математика», «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія», «системна інженерія», «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»;

- трудове навчання - при вступі на напрями: «технологічна освіта», «професійна освіта»;

- основи економіки - при вступі на напрями (спеціальності) галузі знань «економіка та підприємництво» та напрями «міжнародні економічні відносини» і «міжнародний бізнес»;

- основи правознавства - при вступі на напрями (спеціальності) галузі знань «право» та напрям «міжнародне право»;

- історія - при вступі на напрями (спеціальності): «дошкільна освіта», «початкова освіта», «корекційна освіта» (за нозологіями), «соціальна педагогіка» та напрями (спеціальності) галузей знань: «культура», «мистецтво», «гуманітарні науки», «соціально-політичні науки», «журналістика та інформація», «соціальне забезпечення»;

- екологія - при вступі на напрями (спеціальності), для яких профільними визначено предмети «біологія», «хімія»;

- педагогіка і психологія - при вступі на напрями (спеціальності) галузей знань «педагогічна освіта» та «соціально-політичні науки»;

- астрономія - при вступі на напрям «астрономія»;

- фізична культура і спорт - при вступі на напрям «фізичне виховання, спорт і здоров’я людини.

Однак, звертаємо увагу на те, що окремі вищі навчальні заклади звузили перелік напрямів підготовки, на які можливе зарахування додаткових балів для призерів олімпіад. Для отримання достовірної інформації радимо ознайомитися з Правилами прийому конкретних вишів.